Czy suplementacja witaminy D ma wpływ na stan uzębienia.
: 09 paź 2015, 9:31
Czy suplementacja witaminy D ma wpływ na stan uzębienia u dzieci i dorosłych?
Witamina D jest niezbędna dla zdrowia i prawidłowego rozwoju dziecka już od pierwszych dni życia. Łagodzi stany zapalne skóry , podnosi odporność, wpływa korzystnie na pracę mięśni, w tym serca, a także zwiększa masę i siłę mięśni w całym ciele, spełnia bardzo ważną funkcję w rozwoju układu kostnego, ponieważ stymuluje wchłanianie z jelit i wbudowywanie do kości wapnia, który jest głównym budulcem kości i zębów. Wpływając na kształtowanie się zębów powoduje, że są one w późniejszym życiu mocniejsze i bardziej odporne na próchnicę.
U osób dorosłych witamina D jest niezbędnym regulatorem gospodarki wapniowo-fosforanowej, warunkującym prawidłowe działanie układów: kostnego, mięśniowego, nerwowego i immunologicznego.
Prawie 90% witaminy D w organizmie jest syntetyzowane w skórze pod wpływem promieniowania UVB. W Polsce kąt padania promieni słonecznych i warunki pogodowe odpowiednie dla syntezy witaminy D w skórze występują tylko od kwietnia do września. Dodatkowo na ograniczenie syntezy witaminy D wpływa zanieczyszczenie powietrza oraz powszechne stosowanie kremów z filtrem przeciwsłonecznym, np. krem z filtrem SPF15 blokuje syntezę w 99%. Zdolność do syntezy skórnej maleje też z wiekiem wskutek zrogowacenia naskórka. Natomiast egzogenna witamina D jest dostarczana wraz z pożywieniem takim jak świeży węgorz, łosoś, śledź w oleju, marynowany śledź, sardynki, makrela, tuńczyk, żółtko jajka, żółty ser, mleko. W Polsce spożycie tych produktów jest zbyt małe, żeby pokryć zapotrzebowanie na witaminę D.
Zdecydowana większość Polaków ma niedobory witaminy D i dotyczy to nie tylko dzieci ale również dorosłych.
Przy niedostatecznym stężeniu witaminy D w organizmie wapń nie jest wchłaniany z pożywienia w wystarczającej ilości, co zaburza prawidłowy rozwój kości i zębów. Skutkiem tego jest krzywica, osteomalacja (rozmiękanie kości), a u dorosłych osteoporoza.
Dlatego uzupełnienie powszechnych niedoborów witaminy D3 wśród dorosłych Polaków stało się na tyle istotne, że międzynarodowy zespół ekspertów opracował specjalne „Wytyczne suplementacji witaminy D dla Europy Środkowej” w tym dla Polski. Według tych wytycznych, każda osoba dorosła (18-65 r. ż) i osoby starsze 65+ powinny codziennie stosować do 2000 j.m. witaminy D3, natomiast osoby otyłe – codziennie do 4000 j.m.
Witamina D musi być obowiązkowo podawana niemowlętom i małym dzieciom, jest bowiem niezbędna dla ich prawidłowego rozwoju. Zgodnie z zaleceniami Konsultanta Krajowego w Dziedzinie Pediatrii noworodki i niemowlęta karmione piersią, powinny otrzymywać 400 j.m. witaminy D dziennie od pierwszych dni życia przez cały okres karmienia. U dzieci karmionych sztucznie lub w sposób mieszany dawkę ustala lekarz indywidualnie, uwzględniając ilość witaminy D zawartą w podawanym mleku modyfikowanym. Witamina D jest też wskazana kobietom ciężarnym i matkom karmiącym.
Witamina D jest niezbędna dla zdrowia i prawidłowego rozwoju dziecka już od pierwszych dni życia. Łagodzi stany zapalne skóry , podnosi odporność, wpływa korzystnie na pracę mięśni, w tym serca, a także zwiększa masę i siłę mięśni w całym ciele, spełnia bardzo ważną funkcję w rozwoju układu kostnego, ponieważ stymuluje wchłanianie z jelit i wbudowywanie do kości wapnia, który jest głównym budulcem kości i zębów. Wpływając na kształtowanie się zębów powoduje, że są one w późniejszym życiu mocniejsze i bardziej odporne na próchnicę.
U osób dorosłych witamina D jest niezbędnym regulatorem gospodarki wapniowo-fosforanowej, warunkującym prawidłowe działanie układów: kostnego, mięśniowego, nerwowego i immunologicznego.
Prawie 90% witaminy D w organizmie jest syntetyzowane w skórze pod wpływem promieniowania UVB. W Polsce kąt padania promieni słonecznych i warunki pogodowe odpowiednie dla syntezy witaminy D w skórze występują tylko od kwietnia do września. Dodatkowo na ograniczenie syntezy witaminy D wpływa zanieczyszczenie powietrza oraz powszechne stosowanie kremów z filtrem przeciwsłonecznym, np. krem z filtrem SPF15 blokuje syntezę w 99%. Zdolność do syntezy skórnej maleje też z wiekiem wskutek zrogowacenia naskórka. Natomiast egzogenna witamina D jest dostarczana wraz z pożywieniem takim jak świeży węgorz, łosoś, śledź w oleju, marynowany śledź, sardynki, makrela, tuńczyk, żółtko jajka, żółty ser, mleko. W Polsce spożycie tych produktów jest zbyt małe, żeby pokryć zapotrzebowanie na witaminę D.
Zdecydowana większość Polaków ma niedobory witaminy D i dotyczy to nie tylko dzieci ale również dorosłych.
Przy niedostatecznym stężeniu witaminy D w organizmie wapń nie jest wchłaniany z pożywienia w wystarczającej ilości, co zaburza prawidłowy rozwój kości i zębów. Skutkiem tego jest krzywica, osteomalacja (rozmiękanie kości), a u dorosłych osteoporoza.
Dlatego uzupełnienie powszechnych niedoborów witaminy D3 wśród dorosłych Polaków stało się na tyle istotne, że międzynarodowy zespół ekspertów opracował specjalne „Wytyczne suplementacji witaminy D dla Europy Środkowej” w tym dla Polski. Według tych wytycznych, każda osoba dorosła (18-65 r. ż) i osoby starsze 65+ powinny codziennie stosować do 2000 j.m. witaminy D3, natomiast osoby otyłe – codziennie do 4000 j.m.
Witamina D musi być obowiązkowo podawana niemowlętom i małym dzieciom, jest bowiem niezbędna dla ich prawidłowego rozwoju. Zgodnie z zaleceniami Konsultanta Krajowego w Dziedzinie Pediatrii noworodki i niemowlęta karmione piersią, powinny otrzymywać 400 j.m. witaminy D dziennie od pierwszych dni życia przez cały okres karmienia. U dzieci karmionych sztucznie lub w sposób mieszany dawkę ustala lekarz indywidualnie, uwzględniając ilość witaminy D zawartą w podawanym mleku modyfikowanym. Witamina D jest też wskazana kobietom ciężarnym i matkom karmiącym.